Tips Persahabatan (Yezz!)

assalamualaikum

*gemok2 betul kuceng2 nie . seram aku . heshh ! aku tutop mataaaa -,-

hyee, masok entry kali nie rasanya entry yang ketiga aku buat utk hari nie . hahaha . kerajinan sangat lah . okay , aku nak share tips2 nak kekalkan persahabatan kita macam kucing nie . haha. kalau boleh mesti lah nak kekal hingga akhirat . korang mesti nak kan? 

Pertama . Menahan rasa cemburu . act cemburu nie lah yg jadi salah satu penghalang korang. cemburu itu rasukan syaitan . haha . Kalau korang ada perasaan nie dengan kawan korang . Korang tanya lah baik2 and jangan lah cakap kasar2 ngan kawan korang . kalau tidak akan bertambah parah kot . soal selidik dulu . jangan buat tindakan melulu . 

Kedua , lahirkan perasaan sayang seperti berkongsi minat dan hobi . tentu korang boleh buat aktiviti yang korang suka sama2 kan? korang jangan lupa hadiahkan makanan kegemaran mcm coklat kpd bestfriend korang . ataupun buat kejutan masa birthdayy . bestnyee . ngee! haha

Ketiga , menjadi pendengar yang baik ketika dya sedang mencerita cerita sedih dan masalahnya . tu dah jadi tanggungjawap korang utk ceriakan dya semula . betul tak? korang bg lah sedikit nasihat yg berguna kpd dya . kalau tak pun cukup lah kalau korang hiborkan hati dya . 

Keenpat , pastikan tiada perkara yang akan mencetuskan pergadohan terutama soal merebut jantan yang sama . selain tu , jangan lah korang cancel plan dengan tetibe kerana mengutamakan kawan2 baru yang lain sedangkan selama nie korang asyik berkepit jee. kalau aku pun bengang . haha

Kelima . selalu berpihak kpdnya demi kebenaran . jika ada yang korang kurang senang dengan sikapnya . beritahu lah secara baik dan personal dan bukan di hadapan khalayak ramai.

Keenam , jika ada perselisihan faham , awas dengan kata2 yang kua daripada mulot korang . fikir dahulu sebelum bercakap . and jangan menyerang dan memberontak . luahkan je kecewaan and kemarahan dengan keadaan yang terkawal

Ketujuh. jaga rahsianya . Dya percaya ngan korang so jangan lah korang sesekali khianati kepercayaannya ! 

Kelapan, minta maaf jika ada melakukan kesalahan . tidak perlu rasa malu atau ego macam aku nie . hee :P

Kesembilan, habis , itu sahaja :)

semoga korang dapat ikut step2 nie and semoga hubungan persahabatan korang kekal . :)

byee <33


Iloveyou :)

6 budak cute:

Nur Amira said...

kau kauu tk bt mcm toh pn kt ak??? HAHA xD

scha said...

dh bleh jd kwan sjati psni, hehe ;)
pasal result sha tuh, dpt 7a 1b jer. slack bi stu.
hei, if u don't mind, share ym bleyh ?

NynaMysarah said...

:'D

Nurul Aida Shafiena said...

@Nur AmiraHAHA . kau spesial sket bg ak ! :P

Nurul Aida Shafiena said...

@schaowh . hahaha . okay lah tu kan? hehe . sha pun sket je . owh . boleh boleh . heee

Nurul Aida Shafiena said...

@NynaMysarahsarahhhh ! imysm !