Tutorial : Blockquote *update

assalamualaikum :)

aku nak buat tutorial blockquote pulak tau . rajen pulak aku mengupdate blog aku nie . wangi jek selalu . hahaha . tutorial nie act aku dah buat dah tp aku ubah suai skit . aku try ubah2 code dya n aku dah cuba , menjadi! haha . kira cm xperiment lah . haha . blockquote nie dya akan berubah menjadi background yang laen kalau cursor korang menyentuh blockquote tuh .

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. tekan ctrl+f and search code berikut:
.post blockquote {

3. pastekan code nie di BAWAH code yg td
margin:1em 20px;
background: url( URL BACKGROUND );
border-top: 1px dashed #000000;
border-left: 1px dashed #000000;
border-right: 1px dashed #000000;
border-bottom: 1px dashed #000000;
-moz-border-radius: 15px;
-webkit-border-radius: 15px;

4. korang tekan ctrl+f and carik pulak code nie .
]]></b:skin

5. copy and paste code nie SEBELUM code tu
blockquote {

margin: 0 20px;
padding: 20px 70px 20px 20px;
}

blockquote:hover {
background: url(URL BACKGROUND) repeat ;
}

blockquote p {
margin: 0;
padding-top:10px;
}

6. korang edit yang url gambar tuh ikot suka korang lah okay

7. preview dulu , kalau menjadi jerit puas2 baru tekan SAVE .:P

cara cara nak guna kotak blockquote nie pulak

1. Dashboard> Posting >New Post then , tules entry .

2. korang highlightkan yang korang nak blockquotekan tuh then click kat QUOTE

peringatan : kalau korang preview , blockquote nie takan keluar tau .


kalau menjadi sila senyum puas2 , nak amik gambaq :P

kalau tak paham sila comment . haha
byee

JANGAN COPY TUTORIAL NIE BOLEH TAK? THANX :)


Iloveyou :)

13 budak cute:

hannaamir said...

saye amek yg niee yaa..jup..sye cubee..klu ta ley..sye repot kt awk ye..hhee

hannaamir said...

dear..ta buleyy laa..kne pegi kt tempat bloqcuote bru ade..y ae??

Nurul Aida Shafiena said...

@hannaamirnie mesti sesetngah code tak ade kan? try and error ya :)

Zaf said...

yay! da jadi! thx akak! ♥♥ dpt gak care² nk wat bl0ckqu0te ni..

Zaf said...

tapi, nape sy punye
'.post blockquote {' tu takde eh?

Nurul Aida Shafiena said...

@Zafkalau dah jd kat hover pun dah cukup baik lah dear . cantik jugak . sebab template sume lain2 lah :)

gadis semasa said...

hyep nk cwik url background 2 kt mne?

Nurul Aida Shafiena said...

@gadis semasaamik kat glitter-graphics

♥ Azeka ♥ said...

em .. code 2 nk ambk dr mne ekk??

Nisha Shaheera said...

Saye xpaham la..

Pikah said...

blockquote ni aper yer? :)

Pikah said...

blockquote ni aper yer? :)

Misz Ribena said...

mcm mne na cri url gamba?ta reti la .erm.