Tutorial : Tukar Font Body Text , Post Title and Sidebar Title

assalamualaikum :)

mya nie suro aku buat tuto tentang cm ne nak tuka font kat blog . act aku guna tuto kak hana tapi kebanyakan codenya tak ada . so aku memandai-mandai sendiri lah nak buat macam mana . haha .okay , jom tengok .

cara2 nak tukar text font

1 . macam biasa Dashboard > Design > Edit Html

2. ctrl+f and carik code ini
<Variable name="bodyFont" description="Text Font"


3. tukarkan anak2 code tuh menjadi code yang korang nak tau , korang tgok lah kat microsoft word then carik code yang korang nak letak okay . ada masalah tak? tak ada? okay , kita teruskan lagi

contohnya , code aku jd mcm nie
<Variable name="bodyFont" description="Text Font"
type="font" default="normal normal 100% Kristen ITC, Arial, Sans-serif;" value="normal normal 100% Kristen ITC, Times, serif">

cara nak tukar font sidebar title

1 . aku guna tuto kak hana . tick expand widget template kt EDIT HTML

2. ctrl+f and search code ini
h2 {

kalau tak jumpa relax dulu , korang carik pulak code nie sebab blog aku pun tak ada code h2 { tuh
.sidebar h2 {

3. kalau dah jumpa carik pulak code nie , kalau tak jumpa jugak carik code yang nak dekat sama dengan code nie
font: $(widget.title.font);

4. korang copy code nie then , gantikan code tuh dengan code ini
font-family:NAMA FONT;

cara nak tukar font post title pulak

1 . ctrl+f and search code ini
h3.post-title {

kalau tak ada jugak code tuh , korang carik pulak code nie . okay .
.post-title {

2 . korang carik pulak code ini di bawah code .post-title { tuh , kalau tak ada , mesti ada code yang nak dekat sama dengan code tuh sebab aku pun tak jumpa :P
font: $(post.title.font);

3. gantikan code font: $(post.title.font); tuh dengan code ini .
font-family:NAMA FONT;

step terakhir - preview dulu , kalau menjadi jerit yeay baru tekan save . hahaha :P

tak boleh jugak ? sila comment. :) kalau nak req tuto pun boleh jugak sebab aku kebosanan .
byee

JANGAN COPY TUTORIAL NI BOLEH TAK? THANX 

Iloveyou :)

13 budak cute:

farah jaamat said...

dpt wat aida,,thank,,tp cume tkr font post title jer x boleh..x jmpe sume code yg aida bg tue..hihi.
tp mekacih taw sgt2..

Nurul Aida Shafiena said...

hehe . okayy . tak ape . sebenarnya ada jalan laen . kod nya je yang berlaenan . thanx sebab mencuba ya :)

Mohamad Amzar said...

satu je yang menjadi , tp tak apa !
mekaceh !

Nurul Aida Shafiena said...

haihh . satu je? hahaha . okay2 , welcome lah budak!

Nur Amira Awaludin said...

weh gemok , ak punye tak ada pon code yang untuk tukar text font ?

Nurul Aida Shafiena said...

mya : hoii , bukan ke aku dah buatkan utk kau wehh? haha

Professor Hanan said...

kak Aida,tak boleh la.Boleh akak tolong saya tak?? Please,saya nak ketiga3 tu..

Nurul Aida Shafiena said...

@Professor Hananowh . boleh2 . :)

mira azman said...

Wewwit , aku guna. Thankyou fr the tuto. Laen kali buat lagi tau <3

HANISADNAN! said...

kenape tak jadi pun? :'( hehehe. jgn marah. :D

Nurul Aida Shafiena said...

@mira azmanokayy . thanx sebab support aku :)

Nurul Aida Shafiena said...

@HANISADNAN!try and error yaa :)

Siti Nur Shafiqah said...

salam . kak , nape saye tk jumpe code untuk text font tu ek ?