Tutorial: Link Hover and Link Warna Pelangi

assalamualaikum

aku dapat req tutorial dari anynomous . laen kali kalau nak req boleh tak tinggalkan link blog korang sebab naty senang lah aku nak tengok blog korang balek . hayoo . bape kali aku mau cakap nie . dya req tuto cmne nak buat link hover yang cm ada hujan2 and berwarna pelangi tuh . okay , aku buat kedua-duanya .

cara nak buat link hover

1 . Dashboard > Design > Edit Html

2. ctrl+f and search code nie
a:hover {

3. pastekan code nie BAWAH code tuh
color:#000000; background:url( URL GAMBAR);
background-repeat:repeat;
text-decoration:none
}

4. edit code warna n gamba tuh

5. SAVE

cara nak buat link berwarna pelangi

1. Dashboard > Design > Page Element > add gadjet > htmljavascript

2. copy and paste code nie kat htmljavascript tuh.
<script src="http://fwzynn.googlepages.com/rainbow.user.js" type="text/javascript">

/***********************************************

* Script edited by Ynn Ainul at http://fwzynn.blogspot.com/

* Please keep this notice intact

***********************************************/
</script>

3 . kemudian SAVE

mudah kan ? hee

JANGAN COPY TUTORIAL NI BOLEH TAK? THANX :)


Iloveyou :)

7 budak cute:

Mohamad Amzar said...

link hover mcm mana ?

Nurul Aida Shafiena said...

link hover tuh lagu mana? hayoo . itu . yg ada cm hujan2 tuh lahh .

Haniputeri said...

mcm mana nak buat link hover tu ? tak faham .

Nurul Aida Shafiena said...

@Haniputeritak paham? errr . cuba kamu faham kan siket2

OUH LULU ツ said...

url gamba kite ke?

Nurul Aida Shafiena said...

@OUH LULU ツa'ah , boleh carik kat photobucket

nurul affidah said...

URL gamba tuh na carik kat mane yek ?